Jemljite jih skladno z navodili

Če otrok trpi za bakterijsko okužbo, je verjetno, da bo zdravnik predpisal antibiotike.

Medtem ko imajo antibiotiki ključno vlogo pri zdravljenju bakterijskih okužb (a ne virusnih!), je zelo pomembno, da jih jemljemo zgolj po priporočilu zdravnika, skladno z navodili, in da smo pozorni na morebitne neželene učinke. Nepotrebna in prekomerna uporaba antibiotikov lahko vpliva na naravno mikrobioto in lahko povzroči odpornost na antibiotike.

Učinek na črevo

Antibiotiki so zelo učinkoviti pri opravljanju njihove glavne naloge – ubijanje bakterij, ki povzročajo bolezen, oz. preprečevanje njihovega razmnoževanja, da se telo lahko brani.

Na žalost pa vplivajo tudi na endogene bakterije. Če je za otroka potrebno jemanje antibiotikov, je v tem času lahko koristno dopolniti prehrano z izdelki, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije, kot je BioGaia®, da bi povrnili ugodno število dragocenih bakterij v črevesju.

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več

Zaščita pred okužbo

Otroci so zelo radovedni, zaradi česar so lahko izpostavljeni različnim mikroorganizmom, zato je močan imunski sistem ključnega pomena za njihovo zdravje.

Preberite več

Driska

Otroci so v vrtcu in šoli obdani z vrstniki, zato je občasna driska neizogibna. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov za domačo oskrbo diareje.

Preberite več