Dva sistema, ki delujeta z roko v roki

Naš imunski sistem je eden najbolj zapletenih sistemov v našem telesu in je specializiran za obrambo. Razdelimo ga lahko na dva sodelujoča obrambna mehanizma, ki sta med seboj povezana na različne načine.

Nespecifični imunski sistem se ne bori s specifičnimi povzročitelji in nima imunološkega spomina, temveč služi kot splošen zaščitni sistem. Na drugi strani se specifični imunski sistem oblikuje skozi leta in shranjuje znanje o specifičnih bakterijah v tako imenovanem »imunološkem spominu«.

Nespecifični imunski sistem: hiter in širokega spektra

Rodimo se z neokrnjenim obrambnim sistemom, ki mu pravimo nespecifični imunski sistem oziroma prirojena imunost. Ta neprenehoma dela in varuje telo pred številnimi raznolikimi zunanjimi dejavniki, s katerimi se vsakodnevno srečujemo.

Ta celotni sistem tvori prvo obrambno črto. Zgrajen je iz pregrad, na primer kože in sluznic, in celic, ki se odzovejo prve, na primer naravne T-celice ubijalke, ki hitro in brez razlikovanja izsledijo in uničijo tuje celice. Nespecifični imunski sistem je brez imunološkega spomina in zato zagotavlja bolj splošno zaščito.

Specifični imunski sistem: prilagodljiv in ciljno usmerjen

Imamo tudi obrambni sistem, ki se razvija postopoma tekom let. Takrat, ko je telo izpostavljeno različnim zunanjim dejavnikom in se uči, kako se z njimi spopadati. To je tako imenovani specifični imunski sistem.

V specifični imunski sistem so vključene T-celice pomagalke in citotoksične T-celice. Te celice so izurjene, da ciljajo specifične bakterije, na podlagi podatkov, ki so shranjeni v »imunološkem spominu«. Ta shramba podatkov raste ves čas našega življenja. V primeru neželenega dogodka se sproži imunski odziv in te imunske celice se odpravijo v boj z vzrokom.

Vloga vitamina D

Za razliko od drugih vitaminov, telo samo tvori vitamin D. Zato se ne obnaša enako ko večina vitaminov v naših telesih, temveč je bolj podoben hormonu. Deluje namreč kot prenašalec, ki uravnava bistvene fiziološke procese.

Preberite več