Dva sistema, ki delujeta z roko v roki

Naš imunski sistem je eden najbolj zapletenih sistemov v našem telesu in je specializiran za obrambo. Razdelimo ga lahko na dva sodelujoča obrambna mehanizma, ki sta med seboj povezana na različne načine.

Nespecifični imunski sistem se ne bori s specifičnimi povzročitelji in nima imunološkega spomina, temveč služi kot splošnejši zaščitni sistem. Na drugi strani se specifični imunski sistem oblikuje skozi leta in shranjuje znanje o specifičnih bakterijah v tako imenovanem »imunološkem spominu«.

Nespecifični imunski sistem: hiter in širokega spektra

Rodimo se z neokrnjenim obrambnim sistemom, ki mu pravimo nespecifični imunski sistem oziroma prirojena imunost. Ta neprenehoma dela in varuje telo pred številnimi raznolikimi zunanjimi dejavniki, s katerimi se vsakodnevno srečujemo.

Ta celotni sistem tvori prvo obrambno črto. Zgrajen je iz pregrad, na primer kože in sluznic, in celic, ki se odzovejo prve, na primer naravne T-celice ubijalke, ki hitro in brez razlikovanja izsledijo in uničijo tuje celice. Nespecifični imunski sistem je brez imunološkega spomina in zato zagotavlja bolj splošno zaščito.

Specifični imunski sistem: prilagodljiv in ciljno usmerjen

Imamo tudi obrambni sistem, ki se razvija postopoma tekom let, ko je telo izpostavljeno različnim zunanjim dejavnikom in se uči, kako se z njimi spopadati. To je tako imenovani specifični imunski sistem oziroma pridobljena imunost.

T-celice pomagalke in citotoksične T-celice tvorijo vojsko celic, ki so izurjene, da ciljajo specifične bakterije, in sicer na podlagi podatkov, ki so shranjeni v tako imenovanem »imunološkem spominu«. Ta shramba podatkov raste ves čas našega življenja. V primeru neželenega dogodka se sproži imunski odziv in te imunske celice se odpravijo v boj z vzrokom.

Vloga vitamina D

Za razliko od drugih vitaminov, telo samo tvori vitamin D. Zato se ne obnaša enako ko večina vitaminov v naših telesih, temveč je bolj podoben hormonu. Deluje namreč kot prenašalec, ki uravnava bistvene fiziološke procese.

Preberite več
Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.
S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.
POTRJUJEM ZAVRAČAM