Imunski sistem zori z otrokom

Ko se otroci rodijo, njihov novi imunski sistem še ni dozorel.

Nespecifični imunski sistem otrok je že vzpostavljen, toda njihov specifični imunski sistem bo zorel skozi celotno otroštvo. Prvih 1000 dni življenja (od spočetja dalje) je ključnih v tem procesu, saj se takrat razvije črevesna mikrobiota in se ustvarijo temelji delovanja imunskega sistema ter zdravja za kasnejše življenje.

BioGaia za dojenčke

Od spočetja dalje

Jasno je, da dojenčki na začetku potrebujejo malo pomoči. To stori mama, ko svojemu otroku prenese nekaj svoje imunske zaščite. Temu pravimo pasivna imunost.

Proces se sproži, ko je otrok še v maternici, kjer mama prek placente prenese protitelesa na nerojenega otroka. Kasneje, med vaginalnim porodom, novorojenček prejme odmerek bakterij iz materinega porodnega kanala. Materino mleko zagotovi začetni odmerek protiteles, prisotnih v materinem okolju. Ta pasivna imunost zagotavlja temelje za otrokovo lastno, nadvse učinkovito obrambno omrežje, ki ga bo spremljalo vse življenje.

Vsak začetek je težak

V prvih 1000 dneh in več se telesa otrok in njihov razvijajoči se imunski sistem neprestano soočajo z novimi patogeni, najsi prek stika s sorojenci ali drugimi otroki v igralni skupini, vrtcu ali kasneje v šoli.

Neprestana izpostavljenost ima lahko za posledico pogostejše okužbe v zgodnjih letih. V povprečju se otrok vsako leto sooči s 6-12 okužbami, katerih simptomi so podobni prehladu. Kljub vsemu pa prav s pomočjo teh soočenj otroci razvijejo imunološki spomin, saj se njihove imunske celice učijo iz vsakega primera posebej. Ta proces traja vse življenje, zato so telesa otrok kmalu sposobna prepoznati najpogostejše bakterije. Postopna prilagojenost pomeni, da se imunski sistem otrok načeloma krepi med samim odraščanjem.

Vloga črevesja

Črevesna mikrobiota uri imunski sistem in ima ključno vlogo pri oblikovanju normalno delujočih mehanizmov imunske obrambe.

Črevesna flora, ki vključuje bakterije kot so laktobacili in bifidobakterije, se začne razvijati med porodom in takoj po njem. Prenos mikrobov, ki se odvije med vaginalnim porodom, zagotovi, da bakterije začnejo takoj kolonizirati novorojenčka in s tem dajo zagon njegovi črevesni flori. Črevesna flora otrok, rojenih s carskim rezom je zato pogosto drugačna od črevesne flore otrok, rojenih vaginalno. V takšnih primerih prehranska dopolnila s probiotičnimi bakterijami, kakršne najdemo v kapljicah BioGaia, lahko pomagajo vzdrževati ustrezno koncentracijo njihove naravne črevesne mikrobiote.   

Kako podprem otrokov imunski sistem?

Otroška leta so ključnega pomena v razvoju celotnega imunskega sistem. Spodaj je nekaj namigov, kako ga podprete.
  

  • Uravnotežena prehrana z raznolikim sezonskim sadjem in zelenjavo zagotavlja veliko hranil, ki jih potrebuje otrokov imunski sistem. Polnozrnata žita vsebujejo vlaknine, ki prispevajo k normalnemu delovanju črevesja. Zadovoljen želodček pa pomeni krepko telo.
  • Čas na prostem! Svež zrak in veliko gibanja zelo blagodejno vplivata na naš imunski sistem in hkrati pomagata pri soočenju s stresom.
  • Izpostavljenost ni vedno slaba. Otroci potrebujejo določeno mero izpostavljenosti zunanjim dejavnikom, da lahko oblikujejo njihov imunološki spomin. Zato nikar ne razkužujte vsepovprek.
  • Dovolj spanja in počitek skozi dan sta ključna pri zmanjševanju stresa, s čimer je imunskemu sistemu omogočeno, da opravi svoje delo.

Vloga vitamina D

Za razliko od drugih vitaminov, telo samo tvori vitamin D. Zato se ne obnaša enako ko večina vitaminov v naših telesih, temveč je bolj podoben hormonu. Deluje namreč kot prenašalec, ki uravnava bistvene fiziološke procese.

Preberite več

Zaščita pred okužbo

Otroci so zelo radovedni, zaradi česar so lahko izpostavljeni različnim mikroorganizmom, zato je močan imunski sistem ključnega pomena za njihovo zdravje.

Preberite več

Kako deluje imunski sistem?

Naš imunski sistem je eden najbolj zapletenih sistemov v našem telesu in je specializiran za obrambo. Razdelimo ga lahko na dva sodelujoča obrambna mehanizma, ki sta med seboj povezana na različne načine.

Preberite več