Kaj so bakterije?

Bakterije so mikroorganizmi, ki so prisotni povsod. Nekatere vrste bakterij celo živijo v in na drugih organizmih, kot smo ljudje. Bile so prva oblika življenja na Zemlji in so od samega začetka narekovale pogoje našega obstoja.

Limosilactobacillus reuteri je primer bakterije, ki se je razvila v simbiozi z ljudmi. Danes vemo, da so bakterije sestavni del našega telesa. Medtem ko se ljudje rodimo skoraj sterilni, nas bakterije hitro začnejo kolonizirati – na koži, v ustih in najpomembneje, v prebavilih. Te bakterije še naprej rastejo in se razvijajo do starosti treh let.

40,000,000,000,000

Bakterije in človeška mikrobiota

Naša telesa predstavljajo dom številnim mikroorganizmom, ki jih s skupnim izrazom imenujemo mikrobiota. Med temi mikroorganizmi so najštevilčnejše bakterije. Raziskave celo kažejo, da je število bakterijskih celic v našem telesu večje od števila celic človeškega telesa. Mikrobiota se pogosto obravnava kot samostojen organ, ki ga želijo raziskovalci zelo dobro proučiti in razumeti.

Medtem ko so številke, ki so na voljo, pogosto neskladne, nove informacije trdijo, da naša mikrobiota vsebuje okoli 40 trilijonov bakterij (400–4000 različnih vrst). Skupaj predstavljajo en kilogram naše telesne teže, večinoma pa se nahajajo v črevesju. Zato je razumljivo dejstvo, da želijo raziskovalci razumeti pomen mikrobiote, kot tudi to, da je ohranjanje ustrezne kolonizacije bakterij v nas ključnega pomena.

Bistvenega pomena za življenje

Danes se zavedamo prednosti bakterij za telo in pomembnosti vloge, ki jo imajo za naše dobro počutje. Tako kot so zrak, voda in hrana bistvenega pomena za človeško življenje, so tudi bakterije.

Dobre bakterije v nas vsak dan zagotavljajo prvo obrambno linijo pred slabimi bakterijami. Pri tem podpirajo in izobražujejo naš imunski sistem. Poleg tega pomagajo našemu prebavnemu sistemu in podpirajo telo pri absorpciji hranil in proizvodnji vitaminov, kot sta B in K. Nekatere študije celo kažejo, da lahko dobre bakterije v našem črevesju vplivajo na naše možgane in razpoloženje.

Zdravje črevesja v sodobnem času

Hrana je bistvena za človeško življenje. Od našega prebavnega sistema je odvisno, ali bo absorbiral hranila, ki jih potrebujemo, kar pa ni vedno lahka naloga. Ta ključna vloga prebavil je vodilo podjetja BioGaia® pri raziskavah črevesja in pri dopolnjevanju mikrobiote. Na delovanje črevesja vpliva naš način življenja, ki se je v zadnjih petdesetih letih dramatično spremenil. Sodoben način življenja in spremembe v naših prehranjevalnih navadah so povzročili spremembe tudi v naši mikrobioti.

Življenjske navade, kot je neuravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko predelane hrane, kave in alkohola, ali prekomerna vadba, lahko vplivajo na našo mikrobioto. Prav tako lahko uporaba antibiotikov in drugih zdravil ter obsesivna higiena vplivata na mikrobioto, ker zatirajo določene vrste bakterij. Rojstvo s carskim rezom lahko vpliva tudi na sestavo mikroflore v telesu novorojenčkov. Izdelki BioGaia®, ki vsebujejo Limosilactobacillus reuteri, so bili razviti z namenom dopolnjevanja črevesne mikroflore.

Lactobacillus reuteri

Proizvodi BioGaia vsebujejo mikroorganizme seva Lactobacillus reuteri. Je eden od najbolj raziskanih sevov, katerega varnost je bila preizkušena v obsežnih študijah varnosti pri zdravih novorojenčkih, dojenčkih in odraslih.

Preberite več

Pomembnost bakterij

Bakterije so ena od vrst mikroorganizmov, ki so izjemno pomembni za zdravje ljudi. Bile so prva oblika življenja, ki je pred približno štirimi milijoni let »naselila« Zemljo in še danes narekujejo pogoje za naš obstoj.

Preberite več