<

Nelagodje v črevesju: Kaj to je in kaj storiti, ko ga občuti vaš dojenček?

Več mesecev se pripravljate in veselite prihoda vaše male kepice sreče in nove vloge mamice, čeprav veste, da vas verjetno čaka tudi precej joka in kakšna neprespana noč.

Toda nekateri dojenčki - kar 26% - jokajo še veliko več kot drugi, zaradi česar so lahko starši izčrpani in pod stresom. Če vaš dojenček neutolažljivo joka brez očitnega razloga (ni lačen, moker, utrujen, ga ne zebe in mu ni prehladno), se lahko razlog skriva v črevesnem nelagodju.

Kaj je črevesno nelagodje?

Čeprav ni medicinskega testa, s katerim bi ugotovili, če otrok doživlja črevesno nelagodje, pediatri pogosto uporabljajo "pravilo trojk". To so epizode prekomernega in neutolažljivega joka, ki se pri sicer zdravem otroku pojavljajo več kot tri ure na dan, vsaj tri dni na teden in vsaj tri tedne zapored. Jokanje je pogosto bolj intenzivno zvečer, vendar se lahko pojavi kadarkoli.

Drugi znaki, da bi lahko vaš dojenček doživljal nelagodje v črevesju, so vlečenje nog ali močno brcanje nog med jokom, stisnjene pesti ali intenzivno jokanje, zaradi katerega postanejo rdeči v obraz. Če vaš otrok kaže takšne simptome, se pogovorite s svojim pediatrom, da izključite druge možne vzroke, preden zaključite, da ga muči črevesno nelagodje.

Nelagodje v črevesju samo po sebi ni škodljivo, vendar lahko vpliva na vaše družinsko življenje, na odnose in celo na duševno zdravje. Dobra novica pa je, da je nelagodje v črevesju začasno. Čeprav pogosto doseže vrhunec pri približno šestih do osmih tednih, v večini primerov simptomi izginejo najpozneje pri starosti šest mesecev. V tem zahtevnem času je za nove starše pomembno, da ne oklevate pri iskanju pomoči in podpore.

Kaj povzroča črevesno nelagodje?

Kljub temu, da je to pogost vzrok stiske za mnogo staršev, še vedno ni dokončnega odgovora vprašanje, kaj ga povzroča. Nekateri zdravniki menijo, da je črevesno nelagodje naravni del razvoja vašega otroka, zlasti prebavnega sistema. Poleg tega domnevajo, da lahko nekateri zunanji dejavniki poslabšajo simptome. Eden od takih je način hranjenja dojenčka:

Če dojite, je pomembno zagotoviti, da je vaš otrok med dojenjem pravilno pristavljen. Naj vam ne bo težko prositi za nasvet ali pomoč – dojenje ni vedno enostavno.

Če ga hranite iz steklenice, se prepričajte, da ne pogoltne preveč zraka - pustite, da se mleko po stresanju umiri, in držite steklenico tako, da je konica napolnjena z mlekom, medtem ko se hranijo.

Razmisliti je vredno tudi o tem, kaj vaš otrok jé. Če se vaš otrok hrani z materinim mlekom, je pomembno vedeti, da lahko prehrana mame vpliva na vaše mleko. V nekaterih primerih se je smiselno izogibati živilom, ki lahko povzročijo nastanek plinov, kot so stročnice, cvetača, brokoli ali mlečni izdelki. Poskusite narediti majhne spremembe v prehrani in opazujte, kako to vpliva na vašega dojenčka. Če uporabljate formulo, se lahko pogovorite s svojim pediatrom o prehodu na drugo vrsto. Vendar pa ni priporočljivo, da ga spreminjate prepogosto ali brez posvetovanja, saj bi to lahko dodatno obremenilo prebavni sistem.

Kaj lahko naredim, ko moj dojenček doživlja črevesno nelagodje?

Obstaja nekaj nasvetov, kako pomagati:

Polaganje dojenčka na vašo podlaket z obrazom, obrnjenim navzdol, jim lahko pomaga pri sproščanju črevesnih plinov. Ta drža povzroča lahek pritisk na njihov trebuh, kar pomaga sprostiti napetost v trebuhu.

Masaža trebuščka: tople roke položite na trebušček otroka in nato s svojim kazalcem in sredincem počasi in nežno rišite kroge na trebuhu v smeri urinega kazalca. Samo nekaj minut masaže že lahko pomaga. Po hranjenju morate počakati vsaj 30 minut, preden dojenčka masirate.

Gibanje: veliko dojenčkom koristi gibanje. Dojenčka lahko nosite okoli svojega doma ali pa se sprehodite z vozičkom - rahla, ritmična gibanja pogosto pomagajo, da otrok spi. Mnogi tudi pohvalijo koristi nošenja v t.i. kengurujčku. Vaša bližina, zibanje ob hoji in srčni utrip imajo lahko pomirjujoč učinek. Vendar ne pozabite, da je vsak otrok drugačen, zato opazujte, kaj ustreza vašemu dojenčku in vaši družini.

Ker se črevesna mikroflora pri dojenčkih še razvija, lahko pomaga tudi mikrobiološko dopolnjevanje. Uveljavljena in preizkušena prehranska dopolnila BioGaia vsebujejo bakterijo Limosilactobacillus reuteri Protectis , ki se naravno nahaja v mikrobioti novorojenčkov. So brez okusa in v obliki kapljic, zato jih lahko dajemo na žlico ali mleku ali vodi. Obsežne študije so pokazale, da so varne za vašega otroka in brez neželenih reakcij. Naročite jih lahko tukaj.
  

IZDELKE BIOGAIA LAHKO KUPITE TUKAJ