Dejavniki vpliva

Življenjski slog lahko igra pomembno vlogo pri rednem praznjenju črevesja. Med dejavniki vpliva so npr. količina vlaken v prehrani, pitje zadostne količine vode, naša teža ali telesna aktivnost.

Naše navade v kopalnici lahko vplivajo tudi na to funkcijo našega telesa, na primer, če zanemarimo potrebo po odvajanju ali pri tem nimamo dovolj zasebnosti. Nekatera zdravila ali psihološki dejavniki, kot so stres in tesnoba ali sprememba dnevne rutine, lahko sprožijo tudi spremembo pri odvajanju.

Dobre navade

Obstaja veliko preprostih nasvetov, ki jih je treba upoštevati pri skrbi za normalno delovanje črevesja.

Mednje sodijo uživanje priporočenega dnevnega vnosa vlaknin v obliki sadja, zelenjave in žit, pitje zadostne količine vode in zmerna telesna aktivnost. V kontekstu pravilnega delovanja črevesja je tudi dopolnitev mikroflore v prebavnem traktu.

Driska

Kakor je lahko driska neprijetna, je vsaj nekaj, kar so doživeli vsi odrasli. Skrb za črevesno mikrofloro je zato pomemben preventivni ukrep proti driski.

Preberite več

Antibiotiki

Čeprav naredijo veliko dobrega, lahko antibiotiki vplivajo na prebavni sistem. Zato je pomembno, da zagotovite črevesju nekaj podpore ob jemanju antibiotikov.

Preberite več