Polivanje – razlog za skrb?

Polivanje, ki ga s strokovnim izrazom imenujemo regurgitacija, je zelo pogosto pri dojenčkih in se po navadi pojavi po hranjenju.

Za starše je sicer polivanje lahko precej zaskrbljujoče, vendar je to del naravnega razvojnega procesa in po navadi ni razlog za skrb. Želodec dojenčka se mora »naučiti« pravilno prazniti, kar lahko traja tedne ali mesece. Večina dojenčkov je srečnih in zdravih, tudi če pogosto polivajo.

Pri dojenčkih zaklopka požiralnika, ki preprečuje, da bi hrana tekla nazaj proti ustom, še ni dobro razvita. Poleg tega tudi motiliteta želodca še ni popolnoma razvita. Regurgitacija postopoma izgine tekom prvega leta življenja, ko prebavni trakt dozori in se otrok bolj pogosto drži v pokončnem položaju.

Za kaj skrbimo?

Gastrointestinalna motiliteta je gibanje, ki vodi hrano skozi prebavni trakt in iz telesa. Ko je motiliteta prebavil ovirana, lahko traja dlje, da se hrana premakne skozi prebavni trakt in tanko črevo, kar lahko povzroči regurgitacijo. Zato je treba preprečiti moteče dejavnike med hranjenjem. Cilj je pomiriti dojenčka in mu zagotoviti udobje – tiha soba z zatemnjeno osvetlitvijo in prijetnimi, mehkimi zvoki lahko pri tem pomaga. Pri razvijanju motilitete v prebavilih lahko dojenček potrebuje tudi dopolnitev črevesne mikroflore, ki se še oblikuje. Izdelki BioGaia, ki vsebujejo mikrobiotično kulturo L. reuteri Protectis, lahko pomagajo ohranjati število  dobrih bakterij v otrokovem črevesju.

Polivanje

Polivanje ali regurgitacija sta izraza, ki opisujeta pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. Čeprav je videti zaskrbljujoče, je to pogost pojav pri dojenčku.

Preberite več

Driska

Začetek driske pride zelo hitro. Ker so otroci bolj izpostavljeni tveganju, da izgubijo veliko tekočine, je pomembno vedeti, kako skrbeti za otroka v tem težkem času.

Preberite več

Antibiotiki

Če ima otrok bakterijsko okužbo, bo morda potreboval antibiotike. V takih primerih je ključnega pomena, da se njegovemu telesu zagotovi podpora, ki jo potrebuje.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več