Antibiotiki – prijatelj in sovražnik

Ko malček zboli, si tako starši kot pediater želijo, da se čim prej pozdravi. V nekaterih primerih to pomeni jemanje antibiotikov.

Antibiotiki so pomembna zdravila, ki se borijo proti bakterijskim okužbam in nemalokrat tudi rešujejo življenja. Toda zdravljenje z antibiotikom ni igra. Gre za zelo resno zdravilo, ki ga je treba jemati po navodilih zdravnika in zaključiti pod skrbnim nadzorom.

Če ima otrok bakterijsko okužbo in potrebuje antibiotike, je pomembno, da starši skrbno upoštevajo navodila, vključno s predvidenim trajanjem jemanja zdravila. Navodila za uporabo vsakega zdravila navajajo vrsto in pogostost neželenih učinkov, ki morajo biti znani pred začetkom zdravljenja. V primeru resnih simptomov morajo starši nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Antibiotiki in mikroflora črevesja

Antibiotik ne zna razlikovati med dobrimi in škodljivimi bakterijami. Posledično bi otrokom, ki jemljejo antibiotike, lahko dopolnjevali njihovo črevesno mikrofloro.

Dobra bakterija, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis, se lahko dodaja med zdravljenjem, da pomaga ohranjati  črevesno floro.

Polivanje

Polivanje ali regurgitacija sta izraza, ki opisujeta pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. Čeprav je videti zaskrbljujoče, je to pogost pojav pri dojenčku.

Preberite več

Driska

Začetek driske pride zelo hitro. Ker so otroci bolj izpostavljeni tveganju, da izgubijo veliko tekočine, je pomembno vedeti, kako skrbeti za otroka v tem težkem času.

Preberite več

Antibiotiki

Če ima otrok bakterijsko okužbo, bo morda potreboval antibiotike. V takih primerih je ključnega pomena, da se njegovemu telesu zagotovi podpora, ki jo potrebuje.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več