Nove dogodivščine za imunski sistem

Otroci nenehno doživljajo nove stvari in se lotevajo novih dogodivščin. Ko se prebijajo skozi vrtec in osnovno šolo, so v tesnem stiku z vrstniki, zato se njihova telesa nenehno soočajo z novimi mikrobi.

Starši lahko pomagajo tako, da spodbujajo redno umivanje rok, učijo otroke, da igrač ne dajejo v usta, ter da ohranjajo in podpirajo otrokov imunski sistem, še posebej jeseni in pozimi.

Podpiranje otrokovega imunskega sistema

Danes je že skoraj splošno znano, da se večina naših imunskih celic nahaja v prebavnem traktu. Poleg tega so raziskave v zadnjih letih pokazale, da vitamin D prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema.

V mesecih z manj sončne svetlobe (med septembrom in aprilom) je prehrano priporočljivo dopolnjevati z vitaminom D. Dnevno priporočilo za vnos tega vitamina pri otrocih in mladostnikih je 20 mikrogramov.*
*NIJZ (https://nijz.si/wp-content/uploads/2020/05/vitamin_d_blaznik.pdf)

 

20

mikrogramov / dan

Antibiotiki

Ko je otrok bolan, so včasih antibiotiki edina oz. najboljša pot do okrevanja. Vendar pa jih je treba jemati skladno z navodili in se zavedati njihovega vpliva na zdravje prebavil.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več

Driska

Otroci so v vrtcu in šoli obdani z vrstniki, zato je občasna driska neizogibna. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov za domačo oskrbo diareje.

Preberite več