Dopolnjevanje črevesne mikrobiote z mlečnokislinskimi bakterijami med antibiotično terapijo.

Če zbolimo za bakterijsko okužbo, nam včasih lahko pomaga le antibiotik.

Medtem ko so antibiotiki nedvomno pomemben vidik zdravljenja, jih je treba jemati le po nasvetu zdravnika in skladno z navodili. Poleg tega, da antibiotiki uničijo patogene bakterije, zaradi katerih smo zboleli, lahko uničijo tudi normalno mikrofloro v črevesju. V takšnih primerih lahko prehranska dopolnila z mlečnokislinskimi bakterijami vzamete poleg predpisanih antibiotikov – idealno dve do tri ure pred ali po jemanju odmerka antibiotikov. Mikrobiotična kultura, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis v izdelkih BioGaia, lahko pomaga ohranjati ravnovesje v črevesni mikroflori.

Nadomeščanje izgubljenih bakterij

Antibiotiki sicer uničijo patogene bakterije, zaradi katerih smo zboleli, ampak hkrati pogosto zavirajo tudi dobre bakterije v črevesju.

To olajša drugim patogenim bakterijam, da napadejo naš organizem, kar vodi do neželenih učinkov, kot so napihnjenost, slabost, izguba apetita, bruhanje in driska. V takšnih primerih je najbolje ob antibiotični terapiji jemati prehranska dopolnila z mikrobiotičnimi kulturami, kot je L. reuteri Protectis – idealno dve do tri ure pred ali po jemanju odmerka antibiotikov. Mikrobiotična kultura, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis v izdelku BioGaia, lahko pomaga ohranjati črevesno mikrofloro.

Driska

Kakor je lahko driska neprijetna, je vsaj nekaj, kar so doživeli vsi odrasli. Skrb za črevesno mikrofloro je zato pomemben preventivni ukrep proti driski.

Preberite več

Zaprtje

Življenjski slog lahko igra pomembno vlogo pri rednem praznjenju črevesja. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, da bodo stvari tekle gladko.

Preberite več

Antibiotiki

Čeprav naredijo veliko dobrega, lahko antibiotiki vplivajo na prebavni sistem. Zato je pomembno, da zagotovite črevesju nekaj podpore ob jemanju antibiotikov.

Preberite več