“Trebušček me buba”

Večina staršev je že slišala nekaj podobnega od svojih otrok. Medtem ko je občasno nelagodje v trebuhu pogosto pri otrocih in mladostnikih, jih do 38 odstotkov doživlja nelagodje v trebuhu vsak teden. Če to traja dlje časa, je možen vzrok funkcionalna abdominalna bolečina (FAB).

Običajno se nelagodje nahaja okoli trebuha, vendar vzorec in lokacija nista vedno predvidljiva. Nelagodje v želodcu se lahko pojavi nenadoma ali postopoma. Otroci so večinoma zdravi in srečni, vendar lahko nelagodje v trebuhu povzroči občutek slabosti, zaskrbljenosti ali utrujenosti, ki ovirajo šolo, spanje, družabne aktivnosti in družinsko življenje. V takšnem primeru je potrebno, da starši poiščejo zdravniško pomoč.

Možni vzroki

Natančen vzrok nelagodja v trebuhu je še vedno nejasen, vendar se zdi, da gre za prepletanje genetskih, fizioloških in psiholoških dejavnikov. Stanje je običajno med 5. in 7. letom starosti, ko začnejo otroci hoditi v šolo, in nato ponovno v starosti od 8 do 12 let.

Ocenjuje se, da 10 do 20 odstotkov šolarjev trpi zaradi funkcionalne bolečine v trebuhu in da je le-ta pogostejša pri deklicah kot pri dečkih.

Povezava med našim duševnim počutjem in prebavnim sistemom predstavlja predmet vse večjega zanimanja znanstvenikov. To obdobje otrokovega življenja zaznamujejo številne velike spremembe, ki lahko povzročijo čustveno napetost. Zato ni presenetljivo, da lahko psihološki dejavniki, kot sta stres in tesnoba, povzročijo ali poslabšajo prebavne težave. Drug možen sprožilec pa je lahko motnja pri krčenju mišic prebavnega trakta.

Kako lahko pomagamo?

Ker ima lahko nelagodje v želodcu zelo negativne vplive na kakovost življenja, je pomembno vedeti, kako lahko pomagamo otrokom, ki imajo tovrstne težave.

Ključno za starše je, da otroku zagotovijo podporo in ga pomirijo. Prav tako je lahko koristno identificirati morebitne sprožilce, kot so določena živila, posebni dejavniki iz okolja in gibanje črevesja. Prehranska dopolnila z mikroorganizmi so postala dobro priznana možnost za podpiranje bakterijskega ravnovesja v otroški flori črevesja. Limosilactobacillus reuteri Protectis lahko pomaga pri dopolnjevanju črevesne mikroflore pri otrocih.

Antibiotiki

Ko je otrok bolan, so včasih antibiotiki edina oz. najboljša pot do okrevanja. Vendar pa jih je treba jemati skladno z navodili in se zavedati njihovega vpliva na zdravje prebavil.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več

Driska

Otroci so v vrtcu in šoli obdani z vrstniki, zato je občasna driska neizogibna. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov za domačo oskrbo diareje.

Preberite več