Razvoj zdravega imunskega sistema

Dojenčki se rodijo z nepopolnim imunskim sistemom. Razvija se v prvih treh letih življenja in predstavlja pomembno osnovo za zdravje otroka v prihodnosti.

Nerojeni otrok prejema protitelesa skozi placento od sredine nosečnosti dalje. Ob normalnem rojstvu novorojenček prejme prvo bakterijo prek vaginalne flore mame.

K izgradnji otrokove imunosti prispeva tudi materino mleko. Nato mora imunski sistem otroka delati samostojno in proizvajati protitelesa.

Ker se večina imunskih celic nahaja v črevesju, je pomembno, da ustrezno skrbimo za to področje telesa.

Nasveti za podporo imunskemu sistemu otroka

Stik z bakterijami je ključnega pomena za razvoj spomina imunskega sistema – njegovo sposobnost, da prepozna in reagira, ko telo napadejo virusi in bakterije.

Zgodnji stik z umazanijo in raznoraznimi nesterilnimi predmeti krepi imunski sistem. Zato ni nujno slabo oz. je včasih celo koristno, da otroci dajejo prste v usta. Zdrava prehrana, bogata z minerali in vitamini, in dovolj spanja pripomoreta h krepitvi imunskega sistema otroka. Pomembno je tudi zmerno preživljanje časa na soncu, ki omogoča nastajanje vitamina D.

Vitamin D – naraven način, da ostanete zdravi

Vitamin D je življenjskega pomena na vseh stopnjah življenja, še posebej za hitro rastoče dojenčke in malčke.

Bistven je za normalno rast in razvoj kosti pri otrocih ter za dobro delujoč imunski sistem. Poleg tega, da preživljate čas zunaj, redno dopolnjujte otrokovo prehrano s prehranskim dopolnilom BioGaia, ki vsebuje Limosilactobacillus reuteri Protectis (plus vitamin D3). To je odličen način za ohranjanje naravne mikroflore kot vitamina D, ki prispeva k delovanju imunskega sistema.

Polivanje

Polivanje ali regurgitacija sta izraza, ki opisujeta pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. Čeprav je videti zaskrbljujoče, je to pogost pojav pri dojenčku.

Preberite več

Driska

Začetek driske pride zelo hitro. Ker so otroci bolj izpostavljeni tveganju, da izgubijo veliko tekočine, je pomembno vedeti, kako skrbeti za otroka v tem težkem času.

Preberite več

Antibiotiki

Če ima otrok bakterijsko okužbo, bo morda potreboval antibiotike. V takih primerih je ključnega pomena, da se njegovemu telesu zagotovi podpora, ki jo potrebuje.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več