Driska pri dojenčkih

Zaradi svoje prehrane se lahko otroško blato razlikuje po barvi in teksturi od odraslega. Če pa nenadoma postane precej bolj tekoče ali pa se pojavlja pogosteje in v večjih količinah, je možno, da gre za drisko. O driski govorimo, kadar pride do treh ali več tekočih ali vodenih odvajanj blata na dan oz. če so odvajanja pogostejša kot običajno (referenca: WHO).

Pomembno!

Starši morajo poiskati zdravniško pomoč, če pride do driske pri dojenčku, mlajšem od šestih mesecev.

Dehidracija - glavno tveganje pri diareji

Dojenčki in malčki lahko zelo hitro dehidrirajo, zato je nujno prepoznati znake dehidracije. Posebno pozornost je treba nameniti temu, kako se »otrok z drisko obnaša«.

Dehidracija se pojavi, ko telo nekaj časa izgublja več tekočine, kot jo absorbira. Ker driska preprečuje, da bi črevesje učinkovito absorbiralo vodo in minerale, lahko pride do dehidracije. Znaki dehidracije vključujejo pasivnost, zaspanost in zmanjšanje pogostosti mokrih plenic. Starši se morajo nemudoma posvetovati z zdravnikom, če otrok ali malček kaže znake dehidracije. To naj storijo tudi v primeru, če ima otrok temperaturo nad 39 °C, kri v blatu ali bruhanju, hude bolečine v želodcu ali če simptomi trajajo več kot 3–4 dni.

Kaj lahko pomaga?

Najpomembneje je, da z majhnimi in pogostimi požirki preprečimo dehidracijo otroka ali malčka, ki trpi zaradi driske.

Sadni sokovi in gazirane pijače lahko poslabšajo simptome in se jim je treba izogibati.

Ko otrok spet dobi apetit, ga lahko starši redno hranijo z majhnimi količinami običajne prehrane. Med drisko je  pomembno uravnavanje gastrointestinalne mikrobiote. Izdelki BioGaia, ki vsebujejo patentirano mlečnokislinsko bakterijo Limosilactobacillus reuteri Protectis, so posebej zasnovani za dopolnitev  črevesne flore.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

V mnogih primerih ni treba poiskati zdravniškega mnenja. Posvet z zdravnikom je nujno potreben, če je otrok mlajši od 6 mesecev. Pregled pri zdravniku je potreben tudi v primeru, če ima otrok:
  

  • pridruženo (predhodno) bolezen, tj. težave s srcem ali ledvicami, diabetes, zgodovino prezgodnjega poroda;
  • telesno temperaturo nad 39 ° C / 102 ° F;
  • znake dehidracije;
  • sledove krvi pri diareji ali bruhanju;
  • hude bolečine v želodcu;
  • simptome, ki ne pojenjajo, npr. bruhanje več kot 1-2 dni ali driska več kot 3 - 4 dni.

Uravnovešen mikrobiom v črevesju je pomemben

Vendar pa lahko tudi starši sprejmejo nekatere ukrepe za ponovno vzpostavitev ravnovesja v črevesni flori otroka.

Izdelki Biogaia vsebujejo mikrobiotično kulturo Limosilactobacillus reuteri Protectis, ki pomaga ohranjati bakterijsko ravnovesje v črevesju.

Polivanje

Polivanje ali regurgitacija sta izraza, ki opisujeta pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. Čeprav je videti zaskrbljujoče, je to pogost pojav pri dojenčku.

Preberite več

Driska

Začetek driske pride zelo hitro. Ker so otroci bolj izpostavljeni tveganju, da izgubijo veliko tekočine, je pomembno vedeti, kako skrbeti za otroka v tem težkem času.

Preberite več

Antibiotiki

Če ima otrok bakterijsko okužbo, bo morda potreboval antibiotike. V takih primerih je ključnega pomena, da se njegovemu telesu zagotovi podpora, ki jo potrebuje.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več