Nelagodje v črevesju dojenčka

Veliko otrok trpi zaradi črevesnega nelagodja v prvih mesecih življenja. Čeprav ni dokončnega odgovora na vprašanje, kaj ga povzroča, je učinek črevesnega nelagodja jasen – nepopustljiv jok dojenčka in vznemirjeni starši.

Kljub temu da so tovrstne težave pogoste, ne poznamo zdravil, ki bi jih lajšale. Nekateri znanstveniki domnevajo, da se lahko nelagodje pojavi pri dojenčkih, ki imajo neuravnoteženo razmerje bakterij v črevesju. Bakterije, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis, pomagajo ohranjati ravnovesje v črevesju. Primerne so za jemanje že takoj po rojstvu.

Kdaj dojenček doživlja nelagodje v črevesju?

Veliko otrok trpi zaradi črevesnega nelagodja v prvih mesecih življenja. Znaki črevesnega nelagodja so najbolj pogosto opazni med šestim in osmim tednom otrokovega življenja. Čeprav ni dokončnega odgovora na vprašanje, kaj ga povzroča, je učinek črevesnega nelagodja jasen – nepopustljiv jok dojenčka in vznemirjeni starši.

Nelagodje v črevesju se po navadi kaže pri dojenčkih, mlajših od štirih mesecev. Značilna so ponavljajoča se daljša obdobja joka, sitnosti ali razdražljivosti, ki se pojavijo brez očitnega vzroka in ki jih ne morejo preprečiti ali rešiti starši oz. skrbniki. Neutolažljiv jok traja vsaj tri ure na dan, tri dni na teden in vsaj en teden pri sicer zdravem otroku. Otroci pogosto tako močno jokajo, da postanejo rdeči v obraz, zategnejo pesti in dvignejo noge. Naš kazalnik nelagodja v črevesju vam lahko pomaga ugotoviti, ali vaš otrok trpi zaradi nelagodja v črevesju. Vendar pa ta indikator nikakor ne nadomešča obiska pediatra.

<

Ali vašega dojenčka muči črevesno nelagodje?

Nelagodje v črevesju dojenčka je možno preprečiti, v primeru, da se je že pojavilo, pa se ga da omiliti. Z uporabo indikatorja nelagodja v črevesju boste izračunali možnost tveganja, ali se bo pri vašem dojenčku pojavilo črevesno nelagodje.
Odgovorite na spodnja vprašanja in kalkulator nelagodja vam bo dal rezultat.

Kaj povzroča nelagodje v črevesju pri dojenčkih?

Kratek odgovor je, da nihče ne ve zagotovo. Kljub temu da se že desetletja preiskujejo vzroki ali možni vzroki nelagodja v črevesju otroka, ti zaenkrat še niso v celoti raziskani.

Danes vemo, da je nelagodje posledica več dejavnikov – psiholoških, socialnih in bioloških. Zelo pomembno je, da otroka ne pustite samega v bolečini – pomirite ga; lahko ga zibate v rokah, zamotite s petjem ali potolažite z objemom.

Ključna dejstva o črevesju

Simptomi, povezani z nelagodjem v črevesju, so lahko za nove starše zelo frustrirajoči, zato vam podajamo nekaj ključnih dejstev, ki vam lahko olajšajo razumevanje teh težav:

  • simptomi nimajo znanega izvora – pediater mora izključiti vse druge možne izvore težav;
  • jokanje je pogosto močnejše zvečer, lahko pa se pojavi kadarkoli;
  • nelagodje v črevesju je najbolj pogosto med šestim in osmim tednom;
  • nelagodje v črevesju se običajno konča pri približno štirih mesecih starosti.

Nega otroka z nelagodjem v črevesju

Starši morajo najprej odpraviti druge možne vzroke za jok, npr. lakoto ali umazano plenico. Sledi nekaj zlatih pravil, med katera sodijo:

  • pravilna tehnika dojenja, da otrok med hranjenjem ne pogoltne zraka;
  • izogibanje pretiranemu hranjenju;
  • doječe mame se morajo izogibati živilom, ki lahko povzročijo napenjanje, npr. stročnicam in križnicam, medtem ko je treba pri hranjenju s steklenico uporabiti formulo za občutljive dojenčke.

Ker črevesno nelagodje lahko vpliva na mikrobioto prebavil, se lahko dobre bakterije, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis, uporabijo za dopolnitev črevesne mikroflore.

Driska

Začetek driske pride zelo hitro. Ker so otroci bolj izpostavljeni tveganju, da izgubijo veliko tekočine, je pomembno vedeti, kako skrbeti za otroka v tem težkem času.

Preberite več

Imunski sistem

Prva leta življenja so za imunski sistem otroka še posebej pomembna, ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema pa ima črevesje.

Preberite več

Antibiotiki

Če ima otrok bakterijsko okužbo, bo morda potreboval antibiotike. V takih primerih je ključnega pomena, da se njegovemu telesu zagotovi podpora, ki jo potrebuje.

Preberite več

Polivanje

Polivanje ali regurgitacija sta izraza, ki opisujeta pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. Čeprav je videti zaskrbljujoče, je to pogost pojav pri dojenčku.

Preberite več