Dejavniki vpliva

Na pravilnost peristaltike (tj. normalno ritmično krčenje in raztezanje črevesja) pri otrocih in najstnikih lahko vplivajo številni dejavniki.

Pogosto je odvisno od količine vlaknin v prehrani, vnosa tekočine ali zdravljenja z zdravili. Kot vemo, na prebavni sistem in črevesno floro vpliva tudi naše čustveno in duševno počutje, ki je v otroštvu in najstniških letih lahko podvrženo vzponom in padcem. Vzrok za spremenjeno peristaltiko je lahko tudi čustveni stres, sprememba okoliščin ali potovanje.

Dobre navade

Da bi skrbeli za gibanje črevesa pri svojih otrocih, morajo starši v prehrano otroka vključiti ustrezno količino živil z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so sadje, zelenjava in stročnice.

Poleg tega morajo starši spodbujati svoje otroke, da pijejo dovolj tekočine (še najbolje vodo) in da so telesno aktivni. V okviru črevesnega gibanja lahko upoštevamo tudi črevesno floro. V prehrano bi bilo dobro vključiti tudi prehranska dopolnila z mikrobiotičnimi mlečnokislinskimi bakterijami. Dobre bakterije, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis, namreč pomagajo dopolniti mikrobioto v prebavnem traktu.

Antibiotiki

Ko je otrok bolan, so včasih antibiotiki edina oz. najboljša pot do okrevanja. Vendar pa jih je treba jemati skladno z navodili in se zavedati njihovega vpliva na zdravje prebavil.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več

Driska

Otroci so v vrtcu in šoli obdani z vrstniki, zato je občasna driska neizogibna. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov za domačo oskrbo diareje.

Preberite več