Zaprtje – dejavniki

Do 30 % otrok trpi zaradi zaprtja, ki v večini primerov nima organskega vzroka. To imenujemo funkcionalno zaprtje.

Težave z zaprtjem se lahko začnejo v različnih obdobjih otrokovega življenja, vendar pa se približno 40 % težav s funkcionalnim zaprtjem razvije v prvem letu, pogosto med prehodom z dojenja na mleko v prahu ali ob začetku uvajanja goste hrane. Naslednje obdobje, ko se bolj pogosto lahko pojavi zaprtje, je med uvajanjem otroka na kahlico. Medtem ko je prehodno zaprtje lahko povsem normalno, se morajo starši ob dva tedna ali več trajajočem zaprtju posvetovati z zdravnikom.

Kakšni so znaki?

Če se pri otroku, mlajšem od štirih let, v enem mesecu pojavita dva ali več od naslednjih simptomov zaprtja, morajo starši poiskati zdravniško pomoč:

  • dve ali manj odvajanj na teden,
  • trdo ali suho blato, ki ob odvajanju povzroča bolečine,
  • blato z velikim premerom,
  • bolečine v trebuhu ali napihnjenost.

Drugi znaki zaprtja so razdraženost, izguba apetita ali poskus izogibanja stranišču. Medtem ko se zaprtje običajno pojavi vsake toliko časa, se je treba v primeru, ko traja dva tedna ali več, posvetovati z zdravnikom.

Kaj lahko pomaga?

Za zaprtje pri dojenčkih in malčkih je najpogosteje kriva hrana.

V obdobju dojenja je zaprtje dokaj redko, če dojenček dobi dovolj tekočine. Če blato ni mehko, je treba preveriti prehrano mame, saj je zaprtje lahko posledica alergije na mlečne beljakovine.

Dojenčki, ki se hranijo izključno z mlečno formulo, imajo večje tveganje za zaprtje.

Vnos vode, čaja ali drugih nesladkanih tekočin lahko aktivira prebavni trakt in olajša odvajanje. Pomaga lahko tudi hrana z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so slive.

Polivanje

Polivanje ali regurgitacija sta izraza, ki opisujeta pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. Čeprav je videti zaskrbljujoče, je to pogost pojav pri dojenčku.

Preberite več

Driska

Začetek driske pride zelo hitro. Ker so otroci bolj izpostavljeni tveganju, da izgubijo veliko tekočine, je pomembno vedeti, kako skrbeti za otroka v tem težkem času.

Preberite več

Antibiotiki

Če ima otrok bakterijsko okužbo, bo morda potreboval antibiotike. V takih primerih je ključnega pomena, da se njegovemu telesu zagotovi podpora, ki jo potrebuje.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več