<

Imunski sistem – naš 24 urni obrambni sistem

V našem telesu deluje kompleksen sistem mehanizmov, ki nas ščiti pred zunanjimi dejavniki, s katerimi vsak dan prihajamo v stik. Zagotavlja neprestano zaščito, ne glede na to, kaj počnemo – 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Ta obrambni in nadzorni sistem je znan kot imunski sistem.

Kaj je imunski sistem?

Prva ovira, s katero se srečajo morebitni vsiljivci, je koža, ki tvori mehansko zaščitno plast, sluznice v nosu in grlu, mehurju in genitalijah pa vsebujejo imunske celice, ki preprečujejo pritrditev mikrobov. Omenjene strukture skupaj s številnimi imunskimi celicami, ki se »brez razlikovanja« borijo proti tujim organizmom, tvorijo nespecifični imunski sistem. Kljub njegovi učinkovitosti se nekateri vsiljivci uspejo prebiti skozi omenjene ovire. Zato se je tekom evolucije v našem telesu razvil visoko inteligentni specifični imunski sistem.

Specifični imunski sistem lahko v imunološkem spominu hrani podatke o mikroorganizmih, s katerimi se je srečal v preteklosti. Tako je, ko se telo zopet sooči z njimi, njegova vojska celic pripravljena za učinkovit boj z vsiljivci. Pomembno je vedeti, da se približno 80 % naših imunskih celic nahaja v črevesju, kar pomeni, da ima črevesje ključno vlogo pri učinkovitosti imunskega odziva.

Kaj lahko vpliva na moj imunski sistem?

Tako kot mnogi sistemi v telesu tudi imunski sistem najbolje deluje v občutljivem ravnovesju, naš življenjski slog pa ima nanj lahko pomemben vpliv. V nadaljevanju je navedenih nekaj ključnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na delovanje našega imunskega sistema.

Stres – vožnja na delo, roki v službi, finančne težave, gospodinjska opravila, težavni odnosi. V zasedenem življenju, ki ga živimo danes, se kaj hitro lahko znajdemo v nenehnem stresnem stanju. Ta je vzrok za sproščanje stresnih hormonov (npr. kortizol), ki zavira učinkovitost imunskega sistema. Poleg tega lahko stres negativno vpliva na črevesje, ki, kot omenjeno, predstavlja dom za večino naših imunskih celic.

Pomanjkanje spanja – če premalo ali nekakovostno spimo, se lahko prav tako poviša raven stresnih hormonov, kar dokazano ovira sposobnost telesa za boj proti neželenim mikroorganizmom. Premalo spanja pomeni tudi, da telo čez noč nima dovolj časa za vse pomembne procese regeneracije.

Prehrana – neuravnotežena prehrana ne pomeni samo, da telo morda ne dobi vitaminov in mineralov, potrebnih za normalno imunsko funkcijo, ampak lahko vpliva tudi na črevesno mikrobioto. Prekomerno uživanje predelane hrane lahko zmanjša raznolikost črevesnih bakterij, kar negativno vpliva na naše zdravje.

Pomanjkanje telesne aktivnosti (ali preveč intenzivna telesna aktivnost) – po eni strani lahko pomanjkanje gibanja kratkoročno in dolgoročno omeji delovanje imunskega sistema, po drugi strani pa lahko pretirana vadba brez zadostne regeneracije privede do presežka stresnih hormonov, ki motijo imunski odziv telesa.

Kaj lahko storim, da ohranim močan imunski sistem? Pomagajte svojemu imunskemu sistemu.

Na srečo obstaja veliko načinov, kako lahko z majhnimi spremembami življenjskega sloga podprete svoj imunski sistem.

Poskrbite za obvladovanje stresa in kakovosten spanec.

Več si lahko preberete tukaj.

Pijte dovolj vode

Ko je vaše telo dobro hidrirano, se lahko popolnoma osredotoči na obvladovanje vsiljivcev. Voda prispeva k ohranjanju normalnih telesnih in miselnih funkcij. Prispeva k vzdrževanju normalne regulacije telesne temperature, pomaga pri prebavi in ohranja vlažnost sluznice – bistveni del obrambe vašega telesa.

Pridobite si vitamine

Uravnotežena prehrana, polna svežega sezonskega sadja in zelenjave, bo telesu zagotovila vitamine in minerale za močan imunski sistem. Vendar pa obstaja en ključni vitamin za imunski sistem, ki ga najdemo le v omejenem številu živil: vitamin D. Naše telo lahko večino svojih potreb po vitaminu D zadovolji ob zadostni izpostavljenosti soncu, kar pa je v temnejših mesecih težko doseči. Ena žvečljiva tableta BioGaia Protectis z vitaminom D vsebuje 10 µg vitamina D in vam na enostaven način omogoča, da vsak dan dobite dovolj vitamina D!

Telesna aktivnost

Redna zmerna vadba lahko pomaga zmanjšati stres in imunskemu sistemu omogoči, da nadaljuje s svojim delom. Pospešuje cirkulacijo in vzdržuje zadostno raven vlage v sluznicah.

Mlečnokislinske bakterije

Prebavni in imunski sistem sta tesno povezana. Mnoge klinične študije so pokazale, da lahko dodajanje kakovostnih in preverjenih mikrobiotičnih kultur pomembno vpliva na črevesno mikrobioto. Izdelki BioGaia vsebujejo dobro raziskani mikrobiotični sev Limosilactobacillus reuteri Protectis, ki se je izkazal za varnega tako za otroke kot za odrasle. 
 

IZDELKE BIOGAIA LAHKO KUPITE TUKAJ