<

Kaj morate vedeti o trebuščku vašega malčka

Kdaj je minilo prvo leto? Še pred kratkim ste pripeljali svoje malo veselje domov iz porodnišnice, zdaj pa že praznuje svoj prvi rojstni dan in dela prve korake!

Kdaj je minilo prvo leto? Še pred kratkim ste pripeljali svoje malo veselje domov iz porodnišnice, zdaj pa že praznuje svoj prvi rojstni dan in dela prve korake!

Prihaja obdobje zanimivih trenutkov, ki čakajo vas in vašega otroka. Poleg bolj očitnih in razburljivih mejnikov, kot so prve besede, nove spretnosti in večja samostojnost, je morda nekoliko manj zabavno, ampak izjemno pomembno, da se pri otroku vzpostavi črevesna mikrobiota.

Črevesna mikrobiota ali črevesna mikroflora opisuje kompleksno skupnost mikroorganizmov, ki živijo v našem prebavnem traktu. Ta se pri dojenčkih razvija do starosti treh let. Vsebuje največje število bakterij v človeškem telesu, zato je bistvenega pomena, da razumemo njeno vlogo in dobro skrbimo zanjo.

Obrambni sistem telesa

Dobro delujoč imunski sistem igra ključno vlogo pri zdravju vašega otroka. Prva tri leta življenja so izjemnega pomena za njegov razvoj, saj se telo nauči braniti pred škodljivimi virusi in bakterijami. Ker večino imunskih celic najdemo v črevesju, je treba dobro poskrbeti za črevesno floro vašega otroka.

Kot prvo mora telo vašega otroka vzpostaviti dober imunski spomin - to je sposobnost imunskega sistema, da prepozna in se odzove na “nasprotnike”. Zato zgodnji stik z umazanijo in nesterilnimi predmeti ni tako slab, kot pogosto domnevamo – omogoča namreč telesu, da trenira imunski spomin in tvori protitelesa, ki jih bo uporabil v prihodnosti.

Sedaj ko se vaš otrok prehranjuje z bolj raznoliko prehrano, se morate prepričati, da je le-ta uravnotežena in bogata z vitamini in minerali, ki podpirajo delovanje imunskega sistema. Lahko razmislite tudi o dodajanju vitamina D, za katerega se je izkazalo, da je bistvenega pomena za normalno rast in razvoj kosti pri otrocih. Vitam D prispeva k delovanju imunskega sistema. Dodajanje izdelkov z mikroorganizmi k prehrani vašega otroka pa lahko poveča število dobrih bakterij v prebavnem traktu.

BioGaia Protectis Baby kapljice z vitaminom D združujejo vitamin D in klinično preverjeno bakterijo Limosilactobacillus reuteri Protectis, kar je še posebej priročno, ker tako otroku dajemo eno prehransko dopolnilo namesto dveh.

Redko odvajanje blata

V času nenehnih sprememb, je možno, da se pri vaših malčkih pojavijo prebavne motnje, ki lahko vplivajo na črevesno mikrobioto. Redko odvajanje (manj kot trikrat na teden) in otrdelo blato sta pogosti težavi, ki se pojavita pri kar 40 odstotkih malčkov in dojenčkov v prvem letu življenja. Tudi slabost, izguba apetita in napihnjenost so lahko znaki, da je vaš otrok zaprt. To se pogosto pojavi ob prehodnih obdobjih - od materinega mleka do mlečnih nadomestkov, od mleka do čvrste hrane ali celo od plenic do kahlice. Seveda so takšni simptomi v določeni meri normalni za malčke, vendar še vedno obstajajo nekateri enostavni koraki, ki jim lahko sledite, da bi olajšali težave vašemu otroku.

Poleg povečanja vnosa tekočine z vodo, čaji ali drugimi nesladkanimi tekočinami lahko dodate tudi hrano z več vlakninami, kot so slive in polnozrnata živila. Ti ukrepi lahko pomagajo aktivirati črevesje in zadeve “premakniti”.

Ko dojenček doživlja prebavne motnje, lahko poskusite k prehrani dodati še dobre bakterije v obliki izdelkov z  mikroorganizmi. Krepitev črevesne mikrobiote vpliva tudi na gibljivost črevesja.

Prepogosto odvajanje

Še en pokazatelj, da bi lahko črevesju vašega otroku koristilo malo podpore, je redko ali tekoče blato, ki ga odvaja bolj pogosto kot običajno. Pri malčkih to povzroči, da telo hitro izgubi velike količine tekočine, poleg tega pa težave lahko vplivajo na sposobnost črevesja, da absorbira vodo in minerale. Zato je potrebno zagotoviti, da otroci ob tovrstnih težavah zaužijejo dovolj tekočin.

V večini primerov te težave niso nevarne in ne trajajo dlje kot teden dni (če simptomi v roku enega tedna ne izginejo, se posvetujte s svojim zdravnikom). Medtem je pomembno, da otrok uživa dovolj tekočine v majhnih, pogostih požirkih, po možnosti vodo ali nesladkan čaj. Pomaga lahko tudi izogibanje hrani, ki jo je težko prebaviti. Na primer ocvrta ali mastna hrana. Peroralna rehidracijska raztopina pomaga tudi pri dopolnjevanju tekočin in nadomeščanju izgubljenih soli. Poleg tega lahko dodajanje dobrih in preverjenih bakterij pomaga uravnovesiti naravno mikrofloro v črevesju.